Cookieregler

Fri os for det vi selv har skabt

Monna Dithmer, teaterredaktør og -kritiker, var moderator ved årets første Reumert-salon, der foregik på Teater FÅR302 torsdag den 11. februar 2016. Debatten tog tråden op fra forestillingen 'Sne, blomster, fjer & fisk' med udgangspunkt i stykkets undertitel 'Fri os for det vi selv har skabt'.

Salonen tog afsæt i forestillingen 'Sne, blomster, fjer og fisk', som præsenterer en civilisationskritik og et bud på en anden fremtidsvision, og diskussionen kredsede om følgende spørgsmål:

Hvad sker der, når verden, som vi kender den, en dag er borte?
Normalt tænker vi - ikke mindst inden for kunsten - fremtiden i dystopiens tegn: vi frygter f.eks. for klimakatastrofer og opløsning af de vestlige velfærdssamfund, men forestillingen går i sin civilisationskritik primært en anden vej: Den viser billeder på nye eksistensformer - midtvejs mellem dyr, planter og mennesker - og på en anden form for fællesskab. I forestillingen undersøges forholdet mellem det rationelle og det poetiske, forholdet mellem fortælling og etablering af et helle for betydning, forholdet mellem ord og krop.

Panelet diskuterede hvordan vi kan tænke samfundet fremover, hvis ikke det skal være i retning af kapitalismevækst eller undergangsscenarier? Anders Carlsson mente, at det fremover bliver vigtigt at skabe nye historier, tænke i andre billeder og begreber, og Uffe Elbæk tilføjede, at det gælder kunst såvel som politik og medier. Han så, at kunstens bidrag i den forbindelse blandt andet kunne være at skabe det rum for refleksion, hvor den enkelte beskuer kunne føle sig 'fremkaldt' og blive sig selv med alle de facetter, et menneske kan rumme.

Forestillingen rummer en udtalt kunst- og mediekritik, og panelet diskuterede, hvordan kunstens aktører kan komme ud over bare at levere endnu en slat konsumerbar kunst eller kritik, men derimod få en mere kritisk-konstruktiv praksis. Hvordan kan teatrets unikke tradition for at skabe et fælles rum til oplevelse og refleksion videreudvikles?

Panelet diskuterede, hvordan kan man aktivere skuespillerens særlige menneskelige ressource på offensiv, intervenerende eller fantasi-avlende vis, der kan skabe rum for mental revolution, gale drømme, længslen efter mening, efter andre typer fællesskaber og måder at leve på?

I panelet sad:

Lea Korsgaard - Chefredaktør, Zetland
Uffe Elbæk - Politisk Leder, Alternativet
Anders Carlsson - Kunstnerisk leder, professor ved skuespiluddannelsen - Theatre Academy of the University of the Arts i Helsinki og instruktør på forestillingen 'Sne, blomster, fjer & fisk - Fri os for det vi selv har skabt'.

Moderator:
Monna Dithmer - Teaterredaktør og -kritiker