Cookieregler

Bikubens Hæderspris 2003

Ghita Nørby

”Jeg bryder mig kun om livsfare: Jeg vil gerne betale med mit kød og mit blod, hver gang jeg går på scenen. Det må gerne gøre ondt, være konkret livsfarligt. Ellers er der ingen grund til at gå ind på en scene.”

Sådan siger Ghita Nørby selv om sit forhold til skuespilkunsten og netop denne altædende appetit på livet og teatret og vilje til at gå planken ud var juryens begrundelse for at give dansk teaters største pris til den folkekære skuespiller.

Direktør for Bikubenfonden, Kay Dam Steffensen, overrakte prisen bl.a. med disse ord: ”En sjælelig urkraft af noget råt og ubesmykket, af smerte, vrede og latter, tæt på livets puls. Det har givet liv til en række vilde kvindeskikkelser, der ikke alene rummer en sjælden erotisk kraft, men giver rum til sindets mørke. Paradoksalt nok er disse kvinders suveræne styrke og nærmest brutale nøgternhed parret med en smertende sårbarhed.

Gennem alle aldre har du formået at være en kvinde af din tid og samtidig udfordre den. Det forjættende er, at du bliver ved med at gå planken ud og nye steder hen. Så længe der er livsfare, er der liv.”